התערוכה אורו של עולם מציגה תצלומי בתי כנסת שצילם נח פולברג, צלם בין-לאומי שיצא לפני שלושים שנה למסע צילום ותיעוד של קהילות יהודיות ברחבי העולם. פולברג הגיע במסעו למקומות גדולים ומוכרים וגם למקומות קטנים ונסתרים, חשובים ומעניינים לא פחות. כמה מן הקהילות היהודיות שתיעד במסעו אינן קיימות עוד, אחרות עדיין פעילות וחיוניות. תצלומיו מתעדים את מורשתן היהודית של קהילות אלו ומשמרים את זכרן. בעת ובעונה אחת הם גם מציגים בבירור את השפעתם הניכרת של מנהגים מקומיים ותרבות מקומית על חיי היהודים ועל הבחירות האדריכליות והאמנותיות בעיצוב בתי הכנסת של אותן קהילות. התצלומים אינם מראים אפוא רק את האדריכלות ואת היופי של בתי התפילה, אלא גם מספרים על חוסנן של הקהילות היהודיות, אשר למרות מגוון התרבויות שבהן צמחו הן חולקות היסטוריה ואמונה משותפת ששימרו תרבות בת אלף שנים.
מרבית התצלומים המוצגים בתערוכה הודפסו בטכניקת evercolor, שאינה בשימוש עוד, והם מהאחרונים שהודפסו באמצעותה. בטכניקה זו התצלום מודפס בפיגמנט פחמני בארבע שכבות צבע המונחות זו על גבי זו בצורה מדויקת ומעניקות לו חיות בלתי רגילה. נוסף על כך, הבחירות הצילומיות של פולברג – החשיפות הארוכות, השימוש הרגיש באור ובסביבה ובניית הקומפוזיציות – מאפשרות לצופים לזהות ולחוש את החומרים בחלל ובכך הן מספקות להם חוויה מוחשית ממש. לצד התצלומים מוצגים פריטים מאוסף המוזיאון, המספקים הצצה לקהילות של יהודי איטליה ולסיפורן. השילוב בין המדיומים השונים מרחיב את הצוהר שנפתח לחיי קהילות יהודיות ברחבי העולם.
* * *
נח פולברג נולד בשנת 1950 בסן פרנסיסקו וכבר בגיל צעיר החל לעסוק באמנות הצילום. בשנת 1976 עלה לארץ עם אשתו אנה ויחד הם הקימו בישראל את ביתם. פולברג יצר סדרות תצלומים מגוונות בארץ ובחו"ל ותצלומיו עוסקים בנופי טבע, במבנים היסטוריים ובתנועה. פולברג הוא אמן-חוקר שעבודותיו מותחות את הגבולות של חוקי הצילום והטבע. יצירותיו הוצגו במוזיאונים, גלריות ומוסדות רבים בכל העולם. 'אורו של עולם' היא תערוכת היחיד הראשונה בישראל המוקדשת לעבודותיו של פולברג ממסעו לתיעוד קהילות יהודיות ברחבי העולם ובתי הכנסת ההיסטוריים שלהן. שמה מרמז על המשמעות הסמלית של האור במקורות היהודיים ועולה בקנה אחד עם מסעו של פולברג ותשומת הלב שהוא מייחד לָאור בעבודותיו.
אוצרות: רעות די וורולי ויסמין הררי.
עיצוב גרפי: זוגרפי
הפקה: סטודיו קצת אחרת
צילומי הצבה: מקס ריצ'רדסון
The Book of Esther is an important, unique spiritual and religious asset and an inalienable cultural legacy of the Jewish people. Of the 24 books of the Hebrew Bible, only two are named for women: Ruth and Esther. In The Book of Esther, we uncover the Metamorphosis and heroism story of Esther, who changes her national destiny by being conscious of her religious legacy.
The exhibition presents the interpretations and the variety of possible contexts for reading the Book of Esther, which allows us to feel, even today, with vivid passion and interest, the relevance of this book to our history as a nation and as women.
We have chosen works by artists mostly from Italy and Israel, which interpret the themes and narratives in varieties of manners. The practice of disguise, of hidden identity, was given spiritual significance over the generations, and it characterizes other cultures. Some of the selected works are also our interpretation as curators of the scroll meanings and the symbolism surrounding it. This is done from a feminist, sociological, and historical perspective.
We refer in several works to the motif of concealment that is present in the book, first in that the explicit name of God does not appear in it, and also by the fact Esther is concealing her people and homeland.